
من یک کپی رایتر هستم…
تاریخ: آبان ۱۹, ۱۴۰۰ توسط:
کپی رایتر و کپی رایتینگ، دو واژه ای که در سالهای اخیر و به خصوص موج اپیدمی کرونا حتما با آن زیاد برخورد کردهاید. شاید هم بعضی آنرا با کپی رایت به معنای حق نشر، حق تکثیر که در مورد محصولات و یا خدمات یک ناشر یا صاحب به کار میرود اشتباه میکنند. اما در همین جا بهتر است که توجهتان را به لغت انگلیسی این کلمات جلب کنم. “کپی رایت” به معنای حق نشر با عبارت انگلیسی Copyright نوشته میشود و کپی رایتینگ در معنای نوشتن متن تبلیغاتی به صورت Copywriting نگارش میشود. پس این رفع سوء تفاهم اول.
اما سوء تفاهم دوم! هیچ وقت دنبال ترجمه کلمه با کلمه Copywriting نباشید! چون کار کپی رایتر ، کپی کردن نیست! واژه کپی به معنای متن یا یک نوشته تبلیغاتی است. فرایند کپی رایتینگ فرایندی کاملا خلاقانه و بدور از هر کپی کاری است چون در غیر این صورت جذابیت خودش را از دست میدهد. هر چند قالبها و فرمولهای خاصی برای نگارش در این سبک وجود دارد، اما از همین نقطه به شکل متفاوتی به این شغل نگاه کنید. بهتر است نگاه دقیقتری به این موضوع بیندازیم.
کپی رایتر کیست؟
کپی رایتر شخصی است که با استفاده از مهارت نگارشی و خلاقیت خودش یک محتوای نوشتاری متقاعد کننده برای تبلیغات آفلاین یا آنلاین و جذب مشتری ارایه میدهد. از این طریق او اطلاعات مربوط به یک خدمت یا محصول را از طریقی جذاب به طوری که نظر مخاطب جلب بشه در اختیار او میگذارد. معروفترین کارهای کپی رایتینگ جملات بر روی بنرهای تبلیغاتی و یا سناریو نویسی تیزرهای تلویزیونی است.
کپی رایترها انواع و اقسام هم دارند!
بر حسب نوع فعالیت، کپی رایترها را میتوان به سه دسته تقسیم کرد:
کپی رایتر شاغل در آژانسهای تبلیغاتی
این دسته خدمات خودشان را در قالب آژانس تبلیغاتی به مشتریان ارایه میدهند. افرادی که معمولا تمام و قت کار میکنند و به انواع مختلفی از مشتریان آژانس در تکمیل پروژههایی که در آن مشتری بدنبال ایجاد یک هویت برا یبرند خود است کمک میکنند.
کپی رایتر ویژه یک شرکت
این کپی رایترها ثبات شغلی بیشتری دارند و صرفا برای محصولات یا خدمات یک شرکت خاص فعالیت میکنند. در این نوع کپی رایتینگ موضوع نگارش مشخص، محدود و متمرکز است و خلاقیت کمتری نیاز دارد.
کپی رایتر فریلنس
فریلنسر یا آزاد کار کسی است که استخدام شرکت خاصی نیست. این گروه آزادی عمل و گستردگی فعالیت بیشتری از لحاظ نوع پروژه، موضوع، تعهد زمانی دارند. فعالیتی بسیار منعطف که در آن حجم کار بسته به مضوع میتواند از کم یا زیاد تغییر کند.
اصلا کپی رایتر چه کار خاصی را انجام میدهد؟
کپی رایترها بر نوشتن محتوای جذاب برای پخش در رسانههای محتلف تمرکز دارند. کپی رایتینگ شکلی از نوشتن با هدف آموزش، درگیر کردن و تشویق مخاطب به خرید کالا یا خدمت است. او بر اساس برنامهریزی تبلیغاتی که از کارفرما میگیرد، ایدههای خود را برای جلب توجه مخاطب ارایه میدهد. زمان نوشتن به این شکل هر کلمه یک کارکرد خاص دارد و هر تکه از نوشتار با هدف خاصی نگارش میشود.
کارفرما از کپی رایتر انتظار دارد که محتوایی با کمترین خطا به منظور بازاریابی یا ایجاد هویت برند تولید کند. او میتواند محتوایی برای ایمیل، کمپینها، کاتالوگ محصولات، وبلاگ، بیلبورد، تراکت تبلیغاتی یا تیزرهای رادیو و تلویزیون یا رسانههای اجتماعی ارایه دهد.
کپی رایترها چه مهارتهایی را نیاز دارند؟
مهارت نگارش متن: برای این کار نیاز نیست نویسنده ماهری باشید؛ اما یک تمرین روزانه می تواند به اصلاح مهارتهای نوشتاری و پیشرفت شما در طول زمان کمک کند.
یک ذهن کنجکاو و جستجوگر: برای کپی رایتینگ در یک موضوع خاص نیاز به تحقیق و جستجو در آن زمینه است. و این تنها یک ذهن کنجکاو است که میتواند تمایل به یادگیری نکات جدید داشته و پذیرای چالش و هیجان باشد.
مهارتهای ارتباطی: یک کپی رایتر باید مشتری خود را درک کند. به طور کامل به مشتری گوش فرا داده، دیدگاههای وی را تفسیر کرده و برای هدف او متن خود را نگارش کند.
خلاقیت: یک کپی رایتر باید موضوعات مختلف را از منظر جدید و به شکلی متفاوت و منحصر به فرد ارایه دهد.
کپی رایتر، نویسنده، تولید کننده محتوا..سه واژه با سه تعریف
رفع کردن سوء تفاهم بعدی در مورد این سه واژه زمان بیشتری را میبرد که در مقاله بعدی به آن اشاره میکنم. اما آنچه مسلم است برای کپی رایتر بودن نیازی نیست که حتما نویسنده باشید. هر چند تجربه نوشتن و درک صحیح از چگونگی نگارش یک متن از ضروریات حرفه کپی رایتینگ است. از طرفی درک اولیه از گرامر، املا و تصحیح ساختار جملات هم در این میان باید توجه بشود. اما آنچه یک کپی رایتر را در حرفه خود موفق میکند، نگارش صحیح یک متن چالش برانگیز و جذاب با قابلیت درگیر ساختن مخاطب است. موضوعی که خلاقیت در آن نقش بسیار مهمی دارد.
من، آزاده عباسی به عنوان یک تولید کننده محتوای تخصصی که با اصول کپی رایتینگ هم آشناست، همراه و شریک شما در سفر نوشتاریتان به دنیای اینترنت هستم. همراهی مجازی اما واقعی!